YKS Hakkında Her Şey !!!

YKS Hakkında Her Şey !!!

YKS NEDİR?

 YKS; Temel Yeterlilik Sınavı (TYT), Alan Yeterlilik Sınavı (AYT) ve Yabancı Dil Sınavı (YDT) olmak üzere üç oturumdan oluşan sınavların genel adıdır. Türkiye'de bir üniversiteye kayıt olmak istiyorsanız bu sınavlara girmek durumundasınız.

TYT NEDİR?

TYT, üniversite sınavlarına girecek öğrenciler için hazırlanmış 1. oturum sınavıdır. Bu sınavda öğrencileri Matematik, Türkçe, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimleri testleri beklemektedir. Sınava girecek tüm öğrenciler her testten sorumludur ve her bir soru öğrencilere puan kazandırabilmektedir. Eğer bir öğrenci üniversite kazanmak istiyorsa TYT sınavına girmek zorundadır. İstediği bölüme ve üniversiteye göre ise diğer oturumlara girmek isteğe bağlıdır. Bu sınavda daha çok öğrencilere mantık ve okuduğunu anlama soruları sorulmaktadır.

Belirtmek gerekir ki, sadece TYT sınavına girip 2 yıllık bölümler veya yetenek sınavı ile alan bölümler için tercih verebilirsiniz. Diğer oturumlara girmek zorunda değilsiniz.

Bu sınavda toplam 120 soru bulunmaktadır. Verilen süre ise 135 dakikadır. TYT sınavının sınav puanınıza etkisi % 40 olarak belirlenmiştir.

TYT soru dağılımları ise şu şekildedir:

40 Temel Matematik

40 Temel Türkçe

7 Fizik

7 Kimya

6 Biyoloji

5 Tarih

5 Coğrafya

5Felsefe Grubu

5 Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi

AYT NEDİR?

Alan Yeterlilik Sınavı olarak bilinen bu sınavda ise tamamen bilgi ağırlıklı sorular karşımıza çıkmaktadır.

Bu sınavda sayısal, sözel ve eşit ağırlık puanları bulunmaktadır. Adaylar girmek istedikleri program türüne göre istedikleri soruları çözebilecekleri gibi tüm sınav sorularını da cevaplayabilmektedirler.

Bu sınavda 160 soru bulunmaktadır. Adaylara 180 dakika süre verilmektedir.

AYT soru dağılımı ise şu şekildedir:

1.Test; Edebiyat - Sosyal Bilimler

         24 Türk Dili Ve Edebiyatı Sorusu

         10 Tarih 1 sorusu

         6 Coğrafya 1 sorusu

Toplam 40 Soru

2. Test Sosyal Bilgiler 2

         11 Tarih 2 sorusu

         11 Coğrafya sorusu

         12 Felsefe Grubu(Mantık, Psikoloji, Sosyoloji) sorusu

           6 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorusu

 Toplam 40 soru

3. Test Matematik

           25 Matematik sorusu

           15 Geometri sorusu

 Toplamda 40 soru

4. Test Fen Bilimleri

           14 Fizik sorusu

           13 Biyoloji sorusu

           13 Kimya sorusu

 Toplamda 40 soru

YDT NEDİR?

İngilizce, Rusça, Fransızca, Almanca ve Arapça dillerinde yapılan yabancı dil yeterlilik sınavında toplam 80 soru sorulmaktadır. Bu sorular için verilen süre ise 120 dakikadır. Her dil için ayrı bir kitapçık verilmektedir. Başvurunuzda belirttiğiniz yabancı dile ait soru kitapçığı verilecektir. 

YKS'ye Nasıl Başvuru Yapılır?

Bir ortaöğretim kurumunun son sınıfındaysanız, başvurunuzu kendi okulunuzda bulunan bu işle görevli öğretmenleriniz aracılığıyla ÖSYM tarafından belirlenmiş sınav merkezlerinden ya da ÖSYM Sınav Koordinatörleri aracılığıyla yapabilirsiniz. Özel olarak herhangi bir YKS başvuru merkezi bulunmamaktadır. Belirlenen yerlere başvuru için mutlaka kendiniz gitmelisiniz. Çünkü başvuru yapılırken fotoğrafınız çekilecektir. Eğer ÖSYM Aday İşlemleri sitesinde fotoğrafınız varsa başvurunuzu bireysel olarak internet üzerinden yapabilirsiniz. Başvurunuzu yaptıktan sonra belirlenen ücreti bankaya yatırmanız durumunda başvurunuz tamamlanmış olacaktır. 

SINAV TAKVİMİ VE SINAV ÜCRETİ ÖSYM SAYFASINDA YAYIMLANACAKTIR...

Sınava Giderken Yanınızda Bulunması Gerekenler

ÖSYM sayfasından çıkardığınız giriş belgeniz ve nüfus cüzdanınız bulunmalıdır. Giriş belgenizde sınava gireceğiniz yer, sınav saati, salon bilgileri bulunmaktadır. Fotoğrafınızın net olmasına özen göstermelisiniz.

Sınava Giderken Yanınızda Bulunmaması Gerekenler

Sınavın yapıldığı binada emniyet görevlileri tarafından aranacaksınız. Çanta, saat, cüzdan, cep telefonu, kolye, yüzük gibi aksesuarlar, metal içerikli herhangi bir eşya, ulaşım kartı, kredi kartı, yiyecek ve içecek(ambalaj kağıdı yırtılmış pet şişe içindeki su hariç) olmak üzere kalem, silgi, kalemtraş ile sınava girmeniz yasaktır.

Ücreti bankaya yatırmanız durumunda başvurunuz tamamlanmış olacaktır. 

Bunları Bilmeden Sınava Girme!

  • 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir. Puanınız yaptığınız net üzerinden hesaplanmaktadır. Örneğin sınavda 100 doğru 20 yanlış yaptınız. 20/4=5 netiniz de yaptığınız yanlışlar üzerinden gitmektedir. Yani toplamda 100-5=95 netiniz kalır.
  • Daha önce TYT baraj puanı 150; AYT baraj puanı ise 180 idi. Ancak ÖSYM tarafından alınan karar doğrultusunda artık baraj puanları kaldırılmıştır. Sınav puanı hesaplanan tüm adaylar için ortaöğretim başarı puanı eklenerek yerleştirme puanı hesaplanacaktır. Adaylar, önceki yıllarda olduğu gibi sınav puanına orta öğretim başarı puanı eklenerek oluşacak yerleştirme puanıyla, puan üstünlüğüne göre yerleşme imkanı elde edeceklerdir.
  • TYT sınavında temel dersler diye adlandırılan Türkçe ve Matematik dersleri için en az 0,5 net yapmak zorundasınız. Yoksa puanınız hesaplanmayacaktır.
  • TYT puanınız 200' den yüksekse isterseniz iki yıl geçerli olmaktadır. Bunun için sınava girdiğiniz ikinci senede başvuru yaparken geçen yılki TYT puanım hesaplansın diye bir seçenek mevcut!
  •  TYT sınavı daha çok okuduğunu anlama, yorumlama ve sürenizi etkin kullanma gerektiren bir sınav iken, AYT sınavı ise bilgi gerektiren bir sınavdır. Bunun için etkin programlı bir çalışma süreci gerektirmektedir.
  • AYT sınavınızda yaptığınız netler TYT puanınızı etkilememektedir.

03.12.2022 141

İLETİŞİM

Adres:
ORTA MAH. DR.İBRAHİM GÖKÇE CAD. ARPAÇAY MIHRALIBEY ANADOLU IMAM HATIP LISESI BLOK NO 76A ARPAÇAY / KARS


Telefon
(474) 281 2986


e-Posta Göndermek İçin Tıklayın